Stappenplan handelsrondes organiseren
Handelsrondes zijn een belangrijk onderdeel van medewerkersparticipatie. Lees hier stap voor stap hoe je handelsrondes opzet, organiseert, en uitvoert.
Handelsronde organiseren? Probeer 30 dagen gratisHandelsrondes zijn een belangrijk onderdeel van medewerkersparticipatie. Lees hier stap voor stap hoe je handelsrondes opzet, organiseert, en uitvoert.
Handelsronde organiseren? Probeer 30 dagen gratisVoordat je aan de slag kan met handelsrondes moet je nadenken over het beleid. Hierbij is het van belang dat er duidelijke regels zijn, en dat deze zijn vastgelegd in de statuten van de STAK.
Allereerst is het belangrijk om te bepalen wie kan participeren. Zitten er bepaalde eisen aan qua hoe lang werknemers in dienst zijn, of kan iedere werknemer certificaten kopen? Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over wat er gebeurt bij uitdiensttreding: betekent dit dat de participant diens certificaten verplicht moet verkopen?
Naast nadenken over wie mag participeren, is het ook belangrijk om te bepalen over wie, wanneer, hoeveel certificaten mag kopen of verkopen. Om te beginnen is het goed om een of meerdere vaste handelsronde-momenten te kiezen, bijvoorbeeld jaarlijks of halfjaarlijks. Door deze momenten vast te hebben staan geef je participanten goed de tijd om voor te bereiden.
Om grote schommelingen te voorkomen kan het nuttig zijn om bepaalde beperkingen te leggen aan maximale koop- of verkoop-aantallen. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen dat werknemers maximaal 100 certificaten mogen bezitten per jaar dat ze in dienst zijn. Hetzelfde geldt voor verkoop: mag een participant in één keer al diens certificaten verkopen, of moet dit gespreid over meerdere jaren?
Tot slot moet er een manier van waardebepaling gekozen worden, waarbij wordt bepaald hoeveel een certificaat waard is. Zorg hierbij voor een vaste, betrouwbare waarderingsmethode, en zorg dat de certificaatwaarde vóór elke handelsronde bepaald wordt.
Nu het beleid staat is het tijd voor een handelsronde. Dit is voornamelijk een administratieve taak, en is met de juiste oplossing zo gepiept!
Een aantal weken voordat de handelsronde van start gaat, is het tijd om de handelsronde aan te kondigen. Deel hierbij alvast alle benodigde informatie zoals de waarde van certificaten, inschrijfprocedure, deadlines, en eventuele randvoorwaarden.
Tijdens de inschrijfperiode is het een kwestie van inschrijvingen verzamelen. Dit is ook een moment dat deelnemers nog met last-minute vragen zullen komen, dus wees daarop voorbereid. Zorg dat alle inschrijvingen verzameld en bijgehouden worden, en inzichtelijk zijn voor het bestuur.
Nadat alle inschrijvingen binnen zijn en de inschrijfperiode gesloten is, is het zaak dat alle transacties verwerkt worden. Het kan voorkomen dat er meer vraag is dan vrije certificaten, of meer aanbod dan er ingekocht kan worden. Hierbij is het van belang om een verdeelsysteem te hebben om certificaten toe te wijzen op basis van de beschikbare in- of verkoopcapaciteit.
Na afloop van de handelsronde is het tijd om de resultaten met de rest van het bedrijf te delen. Een aantal interessante statistieken kunnen gaan over het aantal transacties, de totale verhandelde waarde, en het totale belang van de werknemers.
Neem de tijd om met het bestuur te bespreken hoe de handelsronde verliep, en of er verbeterpunten zijn om het de volgende keer beter of soepeler te laten verlopen. Vergeet hierbij ook niet om feedback van de deelnemers te verzamelen.
Met deze stappen ben je al een heel eind op weg naar een soepele handelsronde. Hier nog een paar tips om in gedachten te houden:
Transparantie: Houd participanten op de hoogte van de regels, processen, en eventuele veranderingen.
Eenvoud: Probeer de processen zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk te maken, zodat iedereen begrijpt hoe het werkt.
Begeleiding: Organiseer informatiesessies of workshops om werknemers te informeren over deelname aan een STAK.
Probeer 30 dagen lang alles van ParticiPro. Geen beperkingen, verplichtingen, of opstartkosten.
Meld je aan